Nie tylko białka, ale i witaminy

ie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być do

Nie tylko białka, ale i witaminy Minerały w treningu są tak samo ważne jak aminokwasy i zróżnicowana dieta. Warto poszukać .

Witaminy wg. Wikipedii

Witaminy ? grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin)1. Przeciwne działanie do witamin wykazują antywitaminy1.

Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór ? hipowitaminoza, zaś nadmiar ? hiperwitaminoza1.

Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913 roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita ? 'życie' i amina ? witamina B1 zawierała grupę aminową)1.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy


Jakich rezultatów możemy się spodziewać po zażyciu odżywek dla sportowców?

Większość osób, które bardzo aktywnie uprawiają różne sporty, zwłaszcza te na siłowni, sięga po preparaty wzmacniające funkcjonowanie organizmu. Odżywki dla sportowców są sprzedawane zarówno w postaci płynnej, jak i w formie proszku, który należy rozpuścić w wodzie. Preparaty takie dzielimy na te zażywane przed lub po treningu.

Istnieją także różne substancje, które pomimo, że nie mają związku z odbytym treningiem, na przykład potrafią znacząco zwiększyć masę mięśniową. Jakiego działania możemy oczekiwać po zażyciu odżywek dla sportowców? Przede wszystkim takie substancje mają zwiększyć wydolność i wytrzymałość organizmu, a także pobudzić organizm do działania.


Witamina K i jej niedobory

Niedobory witaminy K mogą powodować poważne problemy z krzepnięciem krwi oraz zaburzeniami pracy jelit, co może negatywnie odbić się na zdrowiu całego naszego organizmu. Co ciekawe o niedobór tej witaminy jest dość łatwo.

Nadmiar antybiotyków czy środków przeciwbólowych może powodować niedobór tej witaminy. Na nieszczęście konserwanty zawarte w przetworzonej żywności również wpływają na niski poziom witaminy K w naszym organizmie. Niedobór możemy uzupełniać suplementami oraz warzywami liściastymi, strączkowymi oraz pomidory.